3 Şubat 2012 Cuma

We Need To Talk About Kevin


Yönetmen: Lynne Ramsay
Yazan:  Lynne Ramsay, Rory Kinnear, Lionel Shriver (Roman)
Oyuncular: Ezra Miller, Tilda Swinton

Hep söylüyorum, yine söylüyorum, söylemeye de devam edeceğim, film festivallerinin en güzel taraflarından biri de gösterime girmeyen belki hiç girmeyecek filmleri izleme şansı bulmamız.

Kevin Hakkında Konuşmalıyız da bu kapsama giren filmlerden biri. Filmekimi 2011 kapsamında gösterilmişti. Bazı yorumcuların yurtdışı festivallerde izleyip, beğendiğini söylediği bu filmi festivalde izlemiştim.

Film, doğuşundan itibaren sorunlu olan bir çocuğun, nasıl psikopat haline geldiğini göstererek, bu çocuğun annesinin hayatını nasıl değiştirdiğini anlatıyor. Özgürce gezen kadının kazara sahip olduğu çocuğu istemeyişi, bütün bunların sonunda sorunlu olan çocuğa karşı duyduğu suçluluk duygusu filmin baskın tarafları. Filmin ismine aldanmayın, konuşmalıyız diyorlar ama filmde diyalog o kadar az ki, izlediğinizde şaşırıyorsunuz. Diyaloğa gerek bırakmadan, oyunculuklarla anlatıyorlar her şeyi. Kevin'ın ergenlik çağındaki halini oynayan Ezra Miller üst düzey oyunculuğuyla filmin dikkat çeken karakterlerinin başında geliyor. Yine anne rolünü üstlenen Tilda Swinton bir annenin yaşayabileceği bütün o ağır duyguları film boyu size de yaşatıyor.

Film, Lionel Shriver'in nobel ödüllü romanından uyarlama. Genellikle kitaplardan sinemaya uyarlanan filmleri, ayrıntıları kaçırmaları yüzünden çok beğenmesem de, kitabını okuyamadığım bu film için bir yorum yapamıyorum. Sadece filmi beğendiğimi söyleyebilirim.

Film, bir çocuğun annesiyle, annesinin kendi kendisiyle olan hesaplaşmalarını anlatıyor. Sevgi ne kadar, ne zaman hak edilir, karşılık beklemeden, suçlamadan nasıl sevilir, sevmezsek karşımıza neler çıkar, ne kadar sorumlu hissederiz gibi aileye dair temel kavramları sorguluyor aslında. Çocuk yapmayı düşünenler, sonuçlarını düşünmeden mi yapıyor? Çocuğuna kendi dünyasından ödün vererek ne kadar sevgi gösterebiliyor bütün bunlar film sonunda düşünebileceklerinizden sadece birkaçı. 

Sürpriz bir şekilde film Türkiye'de gösterime girdi. Çok fazla sinemada oynamıyor fakat araştırıp gitmenizi tavsiye ediyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder