17 Ekim 2011 Pazartesi

Film Gibi Festival

Son dönemde çok popüler hale gelen Filmekimi'nin onuncusunu geride bıraktık. Programı ilk gördüğümden beri söylediğim şey belki de son yılların en iyi filmleri seçilmişti. Festival sonunda izlediklerimle, izleyemediklerimle kesinlikle haklı çıktığımı düşünüyorum.

Aslında yapıldığı ay itibariyle sinema açısından en bereketli aylardan biri olması Filmekimi'ni güzel bir film festivali haline getiriyor. Bu yıl, Cannes ve Sundance gibi önemli festivallerde, gösterimi yapılmış, ödüllendirilmiş ya da yarışmış filmlerden seçkiler oldukça fazlaydı. Öncelikle yaptığım tespit (kendi adıma) Sundance'de gösterilmiş her filmin izlenmeye değer olduğudur. Sundance'de ödül alan filmlerin bizler gibi filmleri detaylı inceleyecek kadar iyi izleyemeyen ama ilgi gösteren sinema severlere çok hitap ettiğini gördüm. Özellikle Another Happy Day ( Mutlu Bir Gün) , Tiranozor gibi Sundance'de ödüllendirilmiş filmler kesinlikle izlenmesi gereken kaliteli filmlerdi. İzleyebildiğim için kendimi şanslı görüyorum.

Festivalle ilgili en büyük ve olumsuz eleştirim, İKSV'nin lale kart almaya bizleri adeta mecbur bırakması. Geçtiğimiz yıl hiç bir filme bilet bulamamam dolayısıyla bu sene işi şansa bırakmamak adına lale kart aldım. Ancak bu, festival diye adlandırılan bir organizasyonun ruhuna kesinlikle aykırı. Festival belli bir kesime imtiyaz sağlayan değil, herkesi içine alabilen bir organizasyon olmalı hele söz konusu bir film festivali ise ancak İKSV bu uygulamaya devam edecek gibi görünüyor. Umarım ilerleyen yıllarda lale kart sahibi olmadan da insanlar rahatça bilet bulabilir ve bu muhteşem atmosferden mahrum kalmazlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder