17 Ocak 2012 Salı

Zenne Dancer


Yönetmen: Caner Alpay, Mehmet Binay
Yazan: Caner Alpay
Oyuncular: Kerem Can, Giovanni Arvaneh ve Erkan Avcı

Yaşamakta olduğumuz ülke itibariyle yabancı olduğumuz çok kavram var. Zaten insanları insan olduğu için yargılamaktan çok uzak olduğumuz ve bir çoğumuz bu zihniyetle yetiştirildiğimiz için, yabancı olduğumuz kavramlara yakınlaşmamız da çok zor görünüyor. İşte böyle bir ülkede eşcinsel bir erkeğin hikayesini anlatmak da cesaret isteyen bir iş.

Zenne, gerçek bir hikayeden esinlenilmiş, 26 yaşında babası tarafından öldürülen Ahmet'in hikayesinden. Film Ahmet'in ve çevresinin yaşadıklarını, türkiye'de eşcinsellerin yaşadıklarını küçük bir pencereden inceliyor. Filmle ilgili eleştireceğim konular ikiye ayrılıyor. Normalde, cesaret isteyen bir film çekmek filmi güzel kılmıyor ancak bu filme kötü diyemeyiz. Vasatın üstünde bir film, iyi olmaya yakın.

İlk bölümde sahneler çok kopuk çekilmiş, kimin hikayesine odaklanıldığı belli değil, fotoğraf karesi gibi bir o sahne bir bu sahne şeklinde ilerliyor, bu da hikayeye adapte olamamanıza sebep oluyor. Ahmet'i canlandıran Erkan Avcı ilk kısımda rolünün hakkını veremiyor, kendi içinde yaşadığı sıkıntıyı bize bir türlü aktaramıyor. Can karakterini canlandıran Kerem Can ise ona göre daha iyi ve film boyu ortalamanın üzerinde bir performans sergiliyor. Film genel akış itibariyle ilk yarıda dur bakalım nasıl bağlayacaklar sorusunu akıllara getiriyor ama bu soru merakla değil daha çok endişeyle akıllara geliyor. Eğer böyle giderse amaç iyi ancak sonuç kötü olmuş endişesi ortaya çıkıyor.

İkinci bölümde ise film biraz daha bütünleşik hale geliyor, sahne geçişleri daha mantıklı ve düzgün bir hal alıyor. Filmin ikinci kısmı bu özelliği sayesinde sizin filme tutunmanızı ve adapte olmanızı da sağlıyor. Ahmet karakterinin oyunculuğu bu bölümde ortalamanın üzerine çıkıyor ve sonradan da olsa sıkıntılarını ve korkularını size hissettiriyor.

Filmde kullanılan müzikler güzel, özellikle dans sahneleriyle birleştirilen sahneleri beğendim. Keşke bazı şiddet sahnelerini (spoiler vermemek adına bazı diyorum çok yok) bu dansla birleştirip sadece sonucu gösterselerdi o zaman daha az dramatize ederek anlatma imkanı bulurlardı diye düşündüm. Yine de Mahsun Kırmızıgül tadında dramatikleştirmemişler filmi, buna çok açık olduğu halde.

Genel olarak ortalamanın üzerinde bir Türk filmi Zenne. Kendi içinde cesur, az duygu sömürüsü yapan ve ben de dahil bir çoğumuzun normal bakamadığı gerçeklerin aslında normal olabileceğini göstermeye çalışan bir film. Sinemamız adına sevindirici ama ödüllendirme adına tartışılabilir bir film.

Gidip izlemek ve kendi yorumumuzu yapmak gerek.
İyi seyirler..

2 yorum:

  1. sevgili Emre Türkben,
    merak ediyorum ben de, izlemek istiyorum bu hafta;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. olumsuz birçok yanı olsa da izlemeye değer bir film kesinlikle. Umarım beğenirsiniz :)

      Sil