15 Ocak 2012 Pazar

Tinker Tailor Soldier Spy


Yönetmen: Tomas Alfredson
Yazan: John Le Carré (Roman), Bridget O'Connor, Peter Straughan
Oyuncular: Gary Oldman, Benedict Cumberbatch, Colin Firth, Tom Hardy, John Hurt

Ajan filmlerinin eskisi kadar ilgi görmediği dönemlerdeyiz artık. Anne, babalarımızın o bol bol ajan filmleri izleyip, konuyu çözmeye çalıştığı zamanlar geride kaldı. Artık teknolojinin getirdiklerinden yararlanmayanlar çok gişe başarısı gösteremiyor, seyirci basit düşünmeye daha doğrusu hiç düşünmemeye alıştırıldı. Vuralım, kıralım dünyayı kurtaralımdan ibaret filmlere çok alıştık. İşte böyle bir dönemde bir ajan filmi karşımıza çıkıyor, Tinker Tailor Soldier Spy.

John le Carré'nin aynı adlı romanından uyarlama olan Tinker Tailor Soldier Spy filmi de eski ajan filmleri tadında, durgun ama sürükleyici bir film. Belli yerlerde karışsa da, film sizi hikayenin içine çekiyor ve neler oluyor diye sormanıza sebep oluyor. Klasik bir konu aslında, ajanların içinde bulunan köstebeğin kim olduğunu çözmek üzerine bir film. 

Romanını okumadığım için aktarımının ne kadar başarılı olduğu konusunda bir şey söyleyemiyorum ancak filmle ilgili tek başına değerlendirmeler yapılabilir. Oyuncu kadrosu dikkat çekici ölçüde iyi, büyük ustaların yine kendilerini ince ince gösterdiği bir film. Yavaş ilerliyor, buna sebep olarak hikayenin kendisi gösterilebilir. Film sizi hikayenin içine çekiyor bu büyük bir artı. Yönetmenin detaylara verdiği önem yeterli olmasa da, iyi sayılabilecek düzeydeydi, bir ajan filminde daha fazla detay bekliyor insan bu beklentiyi tam anlamıyla karşılayamıyor.

Filmin belirli sahneleri İstanbul'da geçiyor. Kısacık İstanbul sahnelerinde gerçekten başarılı bir iş çıkarttıkları söylenebilir. Bu şehri filmlerde böyle görüp de normalde böyle göremediğim için yine üzüldüm. Çok fazla diyalog olmasını beklediğim bir filmdi ancak yine bir ajan filmine göre diyalogları az buldum, diyaloglarda verilebilecek detaylar da böylece atlanmış.  

Filmin içeriği hakkında detay vermemek gerekli, bu tür filmlerde, film hakkında ne kadar detay verirsek, film o kadar çekiciliğini yitirir. Ajan filmlerini seven, film izlerken filmin gidişatı hakkında düşünmeyi seven, bol aksiyon beklentisi olmayan kişilere tavsiye ederim. 
Not: Ülkemizde 10 şubat 2012'de gösterime girmesi bekleniyor. Benim gibi sabredemeyenler için dvdleri piyasada mevcut. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder