7 Nisan 2010 Çarşamba

Çocuğunuz için ne kadar fedakarlık edebilirsiniz?



Yönetmen
:
John-ho Bong
Oyuncular: Hye-ja Kim, Bin Won, Ku Jin
Yazanlar: Eun-kyo Park, Joon-ho Bong

29. Uluslararası İstanbul Film Festivali'ni açtığım film olma özelliğini taşıyan Ana, bir annenin, tam olmasa da, zihinsel engelli çocuğu için verdiği mücadelenin ve yaptığı fedakarlıkların anlatıldığı, karakterlerin tipik bir kore yapımında rahatlıkla rastlanabilecek türden olduğu, yer yer tepki bile veremeden izlenen bir film.

Filmde fakir bir anne ve onun zihinsel engelli oğlunun hikayesi anlatılıyor. Karıncayı bile incitemeyeceğini düşündüğü oğlunun cinayetle suçlanması ve bu yüzden hapse girmesi üzerine, türlü sıkıntılar içinde bir annenin oğlu için verdiği mücadeleleri anlatıyor. Filme hakim olan karanlık hava, insanı gerse de, özellikle ilk yarısı sürükleyici olmaktan çok uzak kalsa da film izleyenleri bir şekilde perdeye bağlıyor ve sıkmıyor. Bürokrasinin nasıl laşkalaştığından tutun, para ve onun kölesi olanların insanları satın alışlarına kadar bir çok günümüzün yozlaşmış konularına da dokundurmayı ihmal etmiyor yönetmen.

Diyaloglar, oyuncuların olaylara verdiği tepkiler, hepsi insana garip geliyor ama alışınca, filmin içinde gerçekten de o tepkilerin farklılık yarattığı anlaşılıyor.

Filmden çıktığımızda kendi kendimize, filmde annenin yaptıklarını biz kendi çocuğumuz için yapar mıydık diye sormadan edemedik kendi kendimize. Cevap bulamadık ama onun kadar fedakar olamayabileceğimizi düşündük.

Film -en azından beni- şaşırttı sonuyla. İzleyenlerin şanslı olduklarını düşündüğüm, kaliteli bir film olmuş. Festivale yakışan bir filmdi, gerisi de güzel gider diye umuyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder