13 Nisan 2010 Salı

A Single Man


Yönetmen: Tom FORD
Oyuncular: Colin FIRTH, Julianne MOORE
Yazan: Tom FORD, Christopher ISHERWOOD, David SCEARCE

Ölüme Dayanmak Çok Zormuş..
29. Uluslararası İstanbul Film Festivali kapsamında gösterilmiş, yoğun ilgi sebebiyle ek seanslar koyulmuş bir film olması ile ön plana çıktı. Film gay bir çiftin arasında yaşanmış, belki birçok kadın erkek ilişkisinde görülmeyecek büyüklükte bir aşk hikayesi.

Sevdiklerini kaybetmenin acısı hepimiz için, bütün insanlar için aynı aslında ama aşk başka bir şey. Günümüz dünyasında artan, normalden farklı olarak hemcinslere karşı duyulan ilgi ve cinsel yönelimlerin bir gerçek olduğu aşikar. Hikayede burdan yola çıkıyor, Christopher ISHERWOOD'un aynı adlı romanından sinemaya uyarlanmış.

16 yıl süren müthiş bir birliktelik yaşayan George ve Jim'i, bir trafik kazası sonucu ölüm ayırmıştır. Hep söylenir ya kalan nasıl sabredecek ölümün acısına diye, işte bunun cevabını buluyorsunuz filmde, geride kalmak çok kötü bir şey, ölümün yarattığı yıkıma dayanmak gerçekten zor.

Ölümü ardından George yıllar boyunca Jim'i unutamamış ve bunun yarattığı yıkımla yalnız başına mücadele etmiştir. George küçük bir üniversitede büyük işler başarabilecek bir İngilizce profesörüdür, öğrencilerine farklılıkların farkında olmaları gerektiğini sıklıkla hatırlatan bir hoca olması sebebiyle, bazı öğrencilerin dikkatlerini çekmektedir.

George'un anlatılan o tek bir gününde, öğrencilerinden birinin ona olan ilgisi, hayatıyla ilgili gidişatın kısa süreli de olsa değişmesine yol açacaktır.
Hikaye enteresan, anlatım dili çok güzel, gay çift lafı her ne kadar ilgi çekici olmasa da etkileyici bir aşk hikayesi olduğunu söylemeden geçemeyeceğim, keşke hepimizin ilgi duyduğu cinsle yaşayabileceği böyle güzel aşkları olsa demeden edemiyor insan.

A Single Man yarattığı atmosfer, oyunculukların şahaneliği ve filmin genel akışı doğrultusunda çok güzel bir film, yakında Türkiye sinemalarında gösterime gireceğini duydum, festivalde kaçıranların gitmesini şiddetle tavsiye ediyorum.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder