8 Haziran 2012 Cuma

Azrail'i Beklerken


Yönetmen: Marjane Satrapi, Vincent Paronnaud
Yazan: Marjane Satrapi, Vincent Paronnaud
Oyuncular: Mathieu Amalric, Edouard Baer, Maria de Medeiros


Uzun zamandır sinemaya gidememiş olmanın verdiği üzüntüyle yazıma başlıyorum. Adı aktif ama kendi aktif olmayan bu blogda bugün (15.06.2012) gösterime girecek olan Azrail'i Beklerken filminden kısaca bahsedeceğim.

İstanbul Film festivali kapsamında izlediğim Azrail'i Beklerken bir dram filmi, ancak komedi ögeleriyle süslenmiş bir dram filmi. Nasser Ali adında bir keman virtüözünün keman çalamaz oluşu nedeniyle, kendini ölümü beklemeye hapsedişini anlatıyor. Bir çizgi romanın beyaz perdeye aktarılışı. Orjinali Fransızca olan ve Marjane Satrapi'nin dayısının son günlerini anlattığı bu çizgi romanın ingilizce adı ise Chicken With Plums.

Basit görünen hikaye içinde, aile içinde yaşanan sıkıntılara, farkında olmadan kendimize ve çevremize verdiğimiz o derin zararlara, aşk acısına, aşık olmadan, istemeden evlenmenin getirdiği travmalara ve daha bir çok şeye göndermeler var. Göndermeleri abartmadan, sosyal mesaj vermeliyiz kaygısı gütmeden, basit ve biraz da komik bir dille anlatmışlar. Günümüzde artık dram filmlerinin ağdalı acitasyonlardan çok, komedi ögeleriyle süslenerek sunulması çok daha tutulan ve filmi izlenebilir kılan bir nitelik, o nedenle Azrail'i Beklerken de iyi bir drama olarak nitelendirilebilir.

Nasser-Ali yatağında ölümü beklerken
Filmin görüntüleri, ölümün karanlığını çağrıştırır cinsten, o nedenle ışıl ışıl bir film beklemeyin. Fransız filmlerinin klasikleşmiş romantizm ve erotizm havasını bu filmde bulamayacaksınız, beklemeyin. Çizgi roman uyarlaması olması nedeniyle çizim havası katılma amacı ve bazı geçişlerin çizgi romanda ilerliyormuş gibi yapılması da görüntüyü güzel kılan niteliklerden. Kurgu itibariyle akıcı bir film, çok uzatmamaları da iyi olmuş, tadında bırakmışlar diyebilirim.

Bu kadar iyi niteliklerle bahsediyorum filmden ancak filme yüksek beklentilerle gitmemeniz de önemli bir nokta. Ne de olsa film ilk gösterimini festivalde yapmış ve gişeden çok sinema odaklı çekilmiş bir film. Genel izleyici kitlesinin beklentilerine uymayabilir. Çok sıkıldım bu ne böyle diyerek filmden çıkma olasılığınız var.

Oyunculuklara değinecek olursak, film genel olarak tek karakterin üzerinden gittiği için, oyunculuk yükünün çoğunluğu da bu karaktere yani  Mathieu Amalric'e düşmüş. Kendisini Quantum of Solace, The Diving Bell and Butterfly, Munich gibi filmlerden hatırladığımız oyuncu, üzerine düşen yükü kesinlikle başarıyla kaldırıyor ve filmin izlenebilirliğini bir derece daha artırıyor.  


Festival filmlerinin artık daha sık gösterime giriyor olması sevindirici bir gelişme, festivalde izlemeyenlere kesinlikle tavsiyemdir. Diğer izleyiciler için fazla iddialı konuşamam ancak sinemaya gider ve klasik gişe filmlerinden sıkılırsanız çok iyi bir alternatif olduğunu söyleyebilirim. 


İyi Seyirler..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder