11 Mart 2010 Perşembe

Başka Dilde Aşk


Yönetmen:İlksen BAŞARIR

Yazanlar: Mert FIRAT, İlksen BAŞARIR

Tür:Romantik


Hiç konuşmadan anlaşabilir miyiz?


Uzun zamandır izlediğim en iyi Türk filmiydi demek yanlış olmayacaktır. Daha da iddialı bir şekilde; izlediğim en iyi romantik Türk filmiydi diyebilirim.

Bizler farkında olmasak da birlikte yaşadığımız binlerce, belki milyonlarca engelli vatandaşımız var ülkemizde. Onları görmüyoruz, dikkat etmiyoruz, birçok kişi umursamıyor bile. Birlikte yaşamayı öğrenememiş bir toplum olarak bizlere aşk üzerinden güzel bir ders veriyor film. Zihni eksik olduğu için engelli olmayı eksiklik gören insanların varlığını gözümüze sokuyor.

Başka Dilde Aşk kendi dünyasında yaşayan, grafik tasarımcı olduğu halde kütüphanede çalışan, işitme engelli bir erkek ve çağrı merkezinde çalışan güzel bir kız arasında geçiyor. İlk bakışta birbirine ne kadar uzak iki tip insandan bahsediyoruz aslında, işitme engelli çocuk ve güzel kızın aşkı; işte öyle çok da ütopik değil bu durum. Film bize bunu kanıtlar nitelikte gelişiyor.

Harika denilebilecek oyunculuklarla süslü bir film olmuş, özellikle işitme engelli erkeği canlandıran Mert FIRAT son dönemin en iyi performanslarından birini sergilemiş. Yan roller çok başarılı, onlara yazılan hikayeler son derece uygun olmuş. Kendi iç dünyasından çıkamayan insanlar, yıllarca gerçeklerle yüzleşme korkusunu atamayanlar, takıntılı aşıklar, sömürülen gençlik ve önyargılarımız. Esas hikaye önyargılarımız aslında, kurtulamadığımız, farkında olmadığımız, kurtulmak için çaba sarfetmediğimiz önyargılarımız.

Film sıkmadan, akıcı bir şekilde gelişiyor ve sonlanıyor. Engelli olmayı acınacak bir durum gibi göstermiyor, duygu sömürüsüne girmiyor, bazen insanlara karşı öfkelenmeye sebep oluyor ama kesinlikle acıma hissi uyandırmıyor.

Ben bu film sayesinde anladım ki; her Türkçe filme kesinlikle ama kesinlikle altyazı koyulmalı, bugüne kadar sinemalarımızda işitme engelli vatandaşlarımızı hiçe sayıyormuşuz.
Filmin sorduğu sorunun cevabı basit; konuşmadan anlaşabiliriz ama düşünmeden asla anlaşamayız.


Not: Henüz dvdsi çıkmadı sanıyorum. Ancak Beyoğlu Yeşilçam sinemasında gösterimi sürüyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder