20 Kasım 2010 Cumartesi

The Diving Bell and The Butterfly



Yönetmen

Julian Schnabel

Yazanlar:

Ronald Harwood, Jean-Dominique Bauby (book)

Oyuncular:

Mathieu Amalric, Emmanuelle Seigner, Marie-Josee Croze

Gözünüzü açıyorsunuz, tanımadığınız kimseler karşınızda, ne olduğunu anlamaya çalışıyorsunuz, kimsiniz, nesiniz, neden ordasınız ve neredesiniz, cevapsız sorular zihninizde ve konuşmalar, anlam veremediğiniz cinsten. Böyle bir başlangıç ve sizi alıp götüren gelişmeler, işte böyle bir film Dalgıç ve Kelebek. Bir sanat eseri, etkileyici,sarsıcı bir dram.

Elle dergisinin editörüyken beyin kanaması sonucu felç geçiren bir erkeği anlatıyor, onun korkusunu, korkusuzluğunu, umudunu, umutsuzluğunu, hayata tutunmaya çalışmasını, pişmanlıklarını anlatıyor. Yaşatıyor anlatırken, ağlatıyor. Gerçek bir hikaye filmde anlatılan.

Çekimler kahramanın gözünden yapılmış, onun gözünden izliyorsunuz filmi, ilerleyişi biraz ağır, sindire sindire konuyu sağlam bir şekilde işliyor, konudan uzaklaştırmadan, çok sıkmadan ama yavaş. Görüntüler tam da kahramanımızın gözünden gözükecek şekilde, hafif karanlık, onun psikolojisini yansıtan cinsten. Senaryo desen ayrı, yönetmen desen ayrı, konu desen ayrı, herşey ayrı güzel filmde.

Oyunculuklar için mükemmel denilemez ancak iyi diye nitelendirebiliriz, zaten mükemmel oyunculuk ihtiyacı olduğunu düşünmüyorum, ana karakterin rolünü iyi yapması filmi mükemmel yapmaya yetmiş. 4 dalda oscar adayı olmuş, çeşitli festivallerde sağlam ödüller almış bir film.

Şu sıralarda d&r mağazalarında dvdleri çok düşük fiyatlarla satılmakta, alınıp izlenmesi şiddetle tavsite edilir.

1 yorum:

  1. Yorgun bir şekilde izlemeyin. Benim gibi baş ağrısına yenilebilirsiniz.

    YanıtlaSil