15 Kasım 2010 Pazartesi

New York'ta Beş Minare


Yönetmen: Mahsun Kırmızıgül
Yazan: Mahsun Kırmızıgül
Oyuncular: Mahsun Kırmızıgül, Haluk Bilginer, Mustafa Sandal

İnsanın ne iş yapacağını seçmesi çok önemli. Bence Mahsun Kırmızıgül de kötünün iyisi bir tercih yaparak sinemaya yöneldi. Çektiği filmlerde acitasyonu ön planda tuttuğunu düşünsem de, genelde başarılı yapımlarla geldi karşımıza.

Son olarak, fragmanı neredeyse 1 yıl önceden yayınlanan " New York'ta Beş Minare" isimli filmi gösterime girdi. Açık söylemek gerekirse fragmanını seyrettiğimde belki de gelmiş geçmiş en başarılı türk yapımlarından birinin geleceğini beklemiştim ama beklentilerimin yanından bile geçemedi.

Film cemaatler, dini terör örgütleri ve ABD toplumunun müslümanlara bakış açıları üzerine kurulu, az biraz doğu bölgelerimize ait kan davası vs gibi intikam duygusunu canlı tutan ögelerden içine serpiştirilmiş bir yapım olmuş. Ne kadar yazmasam da veya nasıl yazıldığıyla ilgili çok bilgim olmasa da senaryo yazarken çok dağılırsanız konular arasında, filmi çekerken de o kadar dağınık oluyorsunuz. Filmin içinde geçişler çok ani ve hızlı, konudan konuya atlanıyormuş hissi veriyor. Gereksiz sahne çok fazla, ben Ali Sürmeli'nin canlandırdığı karakterin, ülkücülerin film içinde neden gösterildiğini anlayamadım, bir yere bağlamamış havada bırakmışlar.

Genel olarak film her şeye rağmen Türk sineması için ümit verici zira Amerika'nın göbeğinde bir Türk yapımının çekilmesi ve bu filmde yakından tanıdığımız bazı yabancı oyuncuların oynuyor olması insana güzel geliyor.

Söylenmeden geçilmeyecek bazı şeyler var film için, öncelikle oyunculuklardan bahsedersek, Haluk Bilginer sen insan değilsin diyorum. Muhteşemdi, yine şovunu yapmış kendisi. İkincisi ve bana göre filmin en büyük eksisi, yabancı oyunculara dublaj yapılması. Filme olan tüm adaptasyonumu aldı götürdü, herkes Türkçe konuşuyor ve en ciddi diyaloğun bile komik durmasına sebep oluyor. Özellikle Haluk Bilginer Bitlis şivesiyle zenci gardiyana kendisini neden hapse attıklarını sorduğunda kendimi zor tuttum. Son olarak Mustafa Sandal, kendisi de meslek tercihini yanlış yapanlardan, sinema sana göre değil kardeşim, memlekette bu işin okulunu okuyan, yıllarca emek harcayan insan varken sen git eski albümlerinde olduğu gibi güzel şarkılar söyle, dinleyelim. Berbat bir performanstı Mustafa Sandal'ın performansı.

Özet olarak, Mahsun kendine göre iyi bir iş çıkarsa da, beklentileri yükselten ama ciddi bir hayal kırıklığına sebep olan Türk filmidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder